click click!!

:: Mood ::

:: Mood  ::
Senyum Aje .. =)

Thursday, 19 May 2011

:: Cara Tangani Stress ::

Assalam semua.....

skrg ni mesti ramai yg stress kan. biasa la dlm preparation kawin ni mane ade yg xstress. enjoy2 tp tetap ade stress. stress tu lah yg enjoy act kalo difikirkan balik....=).
 

So, how to enjoy ya bila kita tgh stress??? mari kita review di bwh ni ye...


1. mesti la kene S.E.N.Y.U.M. Ibarat kita ni umpama seseorg yg tiada masalah....biar kita simpan ape yg kita rasa tu. berat tu mmg la.. tp senyum pengubat segala duka kan??? penawar yg berharga dan semua org memilikinya....

2. P.E.L.U.K. Pelik, tp ni lah yg sesetgh org akan buat. dgn memeluk seseorg kita akan merasa lebih tenang....rasa mcm ade seseorg lg sedang memikul beban kita yg sedia ada ni... ye la...mau x stress kalo kita sorang2 wt preparation. nk tgu family masing2 jauh kan. lainla kalo kita duduk dgn family. rasa tu dpt ubah persepsi kita....  act,haba yg mengalir dlm tubuh kita ni ibarat chemistry bila kita berpeluk dgn seseorg yg kita rapat. haba tu ditransfer seketika utk melenyapkan stress dan berkongsi bersama.... xpercaya??? cuba k.

3. A.L.L.A.H. Time cmni la kita kene dekat padaNYA.. sbb yg baik dtg dari DIA, yg kurang baik datangnye dari diri kita sendiri.... bila kita berwudukm kemudian solat...tidak pun membaca alquran.. hati kita akan menjadi lebih sejuk dan stress tu hilang. dan dalam masa yg sama, kita akan mendapat idea dari ape yg kita stress... InsyaALLAH, stress tu akan berkurang.. dan yg penting sentiasa la kita berzikir di dlm hati dalam ape jua keadaan..... mudah2an syaitan yg durjana tu xmenghasut kita utk mrh2 bila kita stress menyiapkan preparation kawin. semua nk yg terbaik, dan ini jugak yg terbaik utk kita kepada yg terbaik...

4. L.A.V.E.N.DE.R. Sesetengah org mengatakan bau wangi lavender dpt mengurangkan stress.. bau aroma terapi ni tidak semua menyukai nya... so,bg yg menyukai nya, ape kata anda mencuba??? xsalah kan kita mencuba.. bg Cik El, bau lavender di dlm kereta Cik El cukup menjadikan keadaan kita lebih tenang. terasa kita di alam lain. wangian penenang ni mudah di dapati....

ni la kebun lavender....sgt tenang kan apatah lg kalo kita bau aroma penenang ini...=)

5. R.E.H.A.T seketika. kita terlalu stress pun xboleh gk. setiap bende yg kita buat, kita kene berehat... wpun 5 min, ia pasti redakan stress yg kita hadapi. betul x??? xkan la mereka-mereka nk wt DIY tu directly 24 hours kan??? mesti amek ms utk berehat... tgk tv jap ke, main dgn kucing jika mereka-mereka membela kucing, or g minum air di dapur. xpun, ape kata bergayut jap dgn tunang or bakal suami masing2??? heee...tu lg ilangkan stress yg ada....

6. T.A.R.I.K.  N.A.F.A.S. dalam-dalam..hah! ni konfem2 semua pun boleh buat... tarik nafas ni boleh melancarkan peredaran darah di dlm otak xmo kasi serabut2...hikhikhikh... kira mcm senaman gk la... kalo rs senang sgt, ape kata kita wr senaman ringan... mcm ni.






7.  M.AK.A.N. Hee....Cik El mmg suka bab ni.. tp ni depends pd certain2 je... yg penting mkn mknan yg berkhasiat. ade org suka mkn chocolate bg mengurangkan stress. Cik El xboleh sbb ade complicated migraine. kang tmbh stress pulak... so, siap2 je ye dgn stok yg perlu dikunyah. heee...konfem masing2 ade stok kt ofis. penuh je laci2 tu kan....xpun, minta ckit kt kawan..bukan selalu...


8. P.E.M.A.A.F. Mcm susah je kan dgr??? tp itulah kenyataannya...bila hat kita ni lulur dan memaafkan ape saje yg ade tersilap, insyaALLAH.. hati kita rasa lapang sgt. sgt sukar utk melakukannya... tp Cik El yakin mereka-mereka akan merasai kelainan tu.... minta maaf itu lebih baik drpd menerima maaf dr seseorg kan.... mudah-mudahan ye....


9. B.E.R.S.E.N.D.I.R.I.A.N. ni mostly kebanyakan akan memilih utk bersendirian.. kalo Cik El xboleh sbb cik el memerlukan support dr org. kalo bersendirian ni bg yg suka menenangkan diri nya seketika... ambil masa utk berfikir. kdg2 tu bila tgh sibuk2 wt preparation ni, kita jd serabut. so, kita memerlukan masa utk bersendirian. mungkin duduk di rumah sendirian. or pergi berjln2 di tasik or bukit melihat keindahanNYA... ok je asalkan hilang stress tu.


10. T.I.D.U.R. yg mencukupi. Almaklumla. nk kawin kan. mesti tergesa2 menyiapkan ape yg perlu. keje keje gk.. tidur kene cukup ye..kerja tidak akan pernah abis wpun majlis sanding mereka-mereka telah selesai. so, make sure tidur yg mencukupi ok. kalo tidur tidak cukup, stress akan dtg dan kita xkan boleh berfikir secara rasional....amek masa utk tidur. tp kalo boleh elakkan tidur selepas asar hingga maghrib. time ni xelok ye. sbb syaitan durjana ni sentiasa melekakan kita. lg tmbh stress.... 


so, ni ape yg Cik El rasa perlu. sebab mostly senarai pendek ni Cik El wt... hikhikhik..=). mudah2an mereka-mereka tidak perlu terlalu stress dan tangani stress dgn list yg Cik El dh bg...xrugi utk mencuba. sbb masing2 dalam situasi yg sama, menyiapkan preparation kawin sebaik mungkin. jgn stress2 kita ENJOY~~!!


:: Auf Wiedersehen ::

No comments: