click click!!

:: Mood ::

:: Mood  ::
Senyum Aje .. =)

Sunday, 1 May 2011

:: Coklat Moist Kukus ::

Morning.....& Assalamualailum semua~~!!

pagi ni semua sihat??? harap2 sihat..... arini saje je Cik El nk wt entry masak. Cik El nk bg cara2 utk wt coklat moist. yg paling simple dan yg paling mls sekali...heee...~~!!

kdg2 Cik El jual jugak...if kalo ade tempahan. ade gk wt utk birthday anak buah Cik El. wt kalerful utk AQ, my niece yg comel.... geram je tgk dia...AQ pndai wt muka. jom tgk pic dia jap b4 Cik El bg resepi utk coklat moist yg senang ek....

tgkla mata dia tu...

ok2, balik kepada cite asal kita, jom! kita blaja masak pulak...hee...

bahan - bahannya :

BHN A 
3 biji telur sederhana
1 cwn gula pasir (ni boleh kurangkan gk kalo xnk manis)
1 cwn (yg utk minum teh tu ye..) susu pekat
1 cwn minyak masak
1 cwn air masak

BHN B
1 1/2  cwn tepung biasa
1      cwn serbuk koko
1 1/4  sudu teh soda bikarbonat

BHN C
1 papan coklat masakan (dipotong kecil2)
1/4 cwn whipping cream. 

Cara-cara nya :

1) Bhn A dibelendar sehingga kembang. letak ikut urutan ye..mula2 mixkan telur dgn gula sampai kembang. kemudian masukan susu pekat, diikuti minyak masak dan akhir sekali air masak.

2) Bhn B diayak bersama supaya tepung menjadi ringan...

3) setelah bhn A kembang, masukkan sedikit demi sedikit bhn B yg diayak td... gunakan spatula ye supaya tiada ketulan tepung di dalam adunan td... 

4) gaul semua nye sehingga sebati..

5) adunan td dimasukkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn minyak masak supaya tidak melekat ye.Make sure, adunan td ditutup dgn foil aluminium supaya air kukusan tidak jatuh ke dalam adunan dan menjadi lekuk.

6) Pastikan air kukusan cukup utk dikukus.

7) Masukkan adunan di dalam pengukus, dan kukus kan selama 1 jam.

8) Sebaik saja adunan masak,biarkan sejuk sebentar sebelum kuar dr loyang.


TOPPING (bhn C) : 

1) Masukkan whipping cream. masak sehingga mendidih dgn api yg kecil.

2) tutup api tersebut, dan masukkan ketulan coklat.. gaul rata sehingga semuanye nmpk berkilat.

3) Letak di atas adunan yg telah masak.So, boleh la dimakan...

4) If kata nk menyedapkan lg, potong kek tersebut,dan letakkan satu scoop ais krim vanilla. pasti menyelerakan....

ni yg baru siap topping...


huhuu...lepas dipotong. masing2 xsabar nk minum petang time tu..

Ok, Selamat Mencuba ye dari Cik El...

                  :: Auf Wiedersehen ::

No comments: