click click!!

:: Mood ::

:: Mood  ::
Senyum Aje .. =)

Wednesday, 1 June 2011

:: Tutorials DIY Bunga Rozet ::

Assalamualaikum semua and salam sejahtera...~~!!

Sihat semua nya??? maaf, senyap je kebelakangan ni. sibuk dgn preparation my reception kt johor. so,sesape yg berdekatan dgn Puan El, mehla dtg ke kenduri. sederhana saja. yg penting simple je..

ok, btw Puan El tgh buat lg Bunga Rozet utk kenduri ni. Utk family dgn org penanggah. buat dlm 40-50 je.. xbyk. so, teringat kt R3BL ade request utk tutorial bunga rozet. ni yg sempat Puan El dgn En. Suami Apis amek gmbr and post kt sini. Jom, kita buat~~!!

Bahan2 :

Kain Felt
Butang
Pin / Klip rambut aligator
Benang dan jarum
Gam tembak
Gunting
Kertas Keras
Pensel
Geometri set




Cara Membuatnye :

1) amek geometri set, dan buat bulat dalam 3cm diameter nye pada kertas keras sbgai contoh.
2) kemudian, buat bulatan pd kain felt seperti di bawah.


3) ni contoh bulatan yg dh siap pada kain felt. tgl gunting je ye..


4) Gunting bulatan tu ye...so, ni hasilnya..


5) Selepas siap gunting ke semuanya, amek 5keping utk setiap kuntum. gunting separa seperti di bawah ye...


6) Kemudian, buat jahit jelujur seperti yg Puan El buat ye.. hikhikhik. jari masih berinai lor..=)


7) Buat jahit jelujur seperti td utk setiap keping. mean ade 5 keping kene buat ye..


8) So, ni 5keping dijahit jelujur ye...=)


9) Kemudian, tarik jahitan jelujur sampai dia menjadi rapat seperti ni...tarik sehingga menjadi kelopak bunga.


10) Bila dh tarik kelima-lima kelopak tu, kelopak pertama dan yg terakhir dicantum seperti di bawah ye. cantum di belakang kelopak bunga..

11) selepas cantum awal dan akhir, matikan jahitan itu supaya tidak tertanggal antara kelopak itu.


12) Hasil akan menjadi seperti di bawah. pastikan anda bentukkan balik kelopak sekiranya bentuknye lari ok!


13) Butang boleh dipilih mengikut pilihan masing2. tp yg ni je Puan El sempat mencari. cantik lg xsempat sbb dh lewat lor...

14) amek gam tembak dan letakkan di tgh2 bunga rozet tu ye...

15) Letak butang pilihan anda di tgh2...


16) So, akan menjadi seperti ini...=)


17) Utk pin diblkg, gam di blkg pin dan tekap di kain felt tu ye. sekiranya takut tertanggal, gamkan di setiap tepi pin ye. kemudian biarkan dia kering. ( anda gak boleh menggunakan klip rambut aligator ye..sesuai utk butang tudung or keronsang...)


18) Bila dh kering, kita boleh bentukkan balik kelopak bunga itu..


19) tadaaa....~~!! sudah siap. ni adalah contoh yg Puan El dh buat. yg lain ade yg Puan El bg. hikhikhik...


Selamat Mencuba ye..~~!!

Ni je yg sempat Puan El tunjuk ye.. mau proceed keje lain.. byk xsiap lg. smlm dh fitting 3-3 baju. sesuai dan xperlu alter. khemah pasang pd hari esok, lepas maghrib pelamin di pasang. kemudian esok gk kene amek sedara mara dr indonesia dtg ke rumah. wahhh~~~!! byk lg yg nk kene siap by today and tomorrow. doakan ye..harap2 semua berjalan dgn lancar...=). pape pun, sekiranya konfius, boleh la bertanya ye..Puan El sedia membantu.. (kihkihkih...sengal jap..). Ok, Take care ya! See u later ok....daa...

:: Auf Wiedersehen ::

6 comments:

kisah aku said...

u memang kreatippppp!

Fariza said...

kreatif !!!
tq :)

Darah Manis said...

kisah aku : thanks dear...=)

fariza : thanks! welcome....selamat mencuba. =)

hidayah hiddensity said...

Puan el rajin nyer!!! cantik and cute jugak!

r3bL said...

yeszaaa. tutorial dah siap~ ;) thx for sharing yea~

Darah Manis said...

Hidayah : sbb nk cut cost nye pasal tu yg buat. lgpun minat...

r3bl : ok! jgn xwt pulak ye..try2.. nti ade contoh lain Puan El share ya!