click click!!

:: Mood ::

:: Mood  ::
Senyum Aje .. =)

Saturday, 30 April 2011

:: Handmade DIY >> Paper Bag ::

hye....Assalam kengkawan~~!!

pagi dah meninggalkan kita.. sekejap je masa berlalu... ok,td Cik El wt jap paper bag utk nikah. ada lagi ckit yg xsiap lg... ni sambungan paper bag yg pernah Cik El tunjuk...ade kt topik Handmade. so, kali ni Cik El pkai kaler pastel pulak.

Jom,Cik El nk tunjuk cmne nk buat paper bag sendiri ok... tp by pic je. senang nk fhm kan???


ni bhn2 yg perlu ade ye....
 utk wt paper bag ni,brg yg kita perlukan adalah :
1) paper kaler xksh ape kaler pun yg mereka-mereka nak tp kalo boleh cari yg 80 gram ye.
2) gunting lace..ade jual di kedai2 gubahan. br RM25.
3) gam putih...
4) benang cotton or kertas ribbon yg halus.
5) penebuk lubang
6)wedding tag mereka-mereka. wedding tag ni Cik El wt sendiri gak.


mula2, lipat di hujung tu terlebih dahulu. kemudian baru dilipat 2.

gamkan utk lipatan yg kecil itu.

kemudian, lipat antara 2 di setiap hujung kiri kanan ye... dptkan  bentuk mcm di atas ye..

kemudian pilih mane2 part utk di jadikan tapak.. panjang nye dianggar dlm pnjg ibu jari kita.

lipatkan seperti ini ye....tarik ke kiri kanan utk dptkan yg seragam..

lepas dilipat,gamkan supaya tidak tertanggal...ataupun bocor.. ni pandangan dr bwh ye..

di pandangan dr dalam ye...

gunakan gunting lace utk dptkan garisan zig zag tu ye...so,menarik ckit.

so,ni pandangan yg dekat..nmpk zig zag nye..
kemudian tebuk paper bag ni ye...
juga tebukkan wedding tag mereka-mereka ye...
ni benang yg Cik El guna ye... benang cotton. sbb benang kertas ribbon tu dh abis la..

sebelah ikatan amek dua ye. if nk nmpk tebal...depends ok! jgn lupa pulak attach dgn wedding tag tu ye..


so,ni la dia paper bag yg dh siap... senang x??

taraaaa....~~!! sudah siap. senang,cepat dan ringkas!
ni yg Cik El wt masa kt umah family...lebih kurang je kan..

ook... tu je yg sempat Cik El tunjuk.. nk g mkn jap dgn housemate. sudah lapar baa..... nti kita sambung yg lain ek...


       :: Auf Wiedersehen ::

:: B2B Badges For Freebies Other Version ::

Holla......~~!

ni designed yg lagi satu Cik El buat td.. So, meh usha....~~!!

tp,kalo sesape nk request boleh,nti Cik El usahakan bila ade masa ye....=).






























okla....Cik El nk ampai baju jap..~~ Arini mcm malas je nk masak sbb arini xde selera sangat. almaklumla, baru je semalam Cik El lampu merah....adess~~! plus, rindu kt Encik Tunang Apis yg xbalik2 lagi... kalo x, hari2 kami jumpa........

So,enjoy ur weekend, dan Selamat Bercuti di Hari Buruh 2011....~~!

              :: Auf Wiedersehen ::

:: B2B Badges For Freebies ::

Assalamualaikum semua....~~!!

Arini, Cik El terajin wt badge utk B2B...semua negeri pun ade..tp ni baru satu design... nti Cik El tambah lg design2 yang lain ye...So, mereka-mereka yang nk tambah badges tu mehla amek kt cni ye..... Catch up ya!

        
     
   

            

   

                


               

   

              

      

           

         

                   

      

ni semua Design Cik El.... ayat pun ayat Cik El... Simple je.Saje2..bukan reti pun. hahahah~~
 Pilihla ikut pilihan mereka-mereka ye~~!

              
       :: Auf Wiedersehen ::









Friday, 29 April 2011

:: Pinggan Hantaran ::

ting ting ting ting.....~~

saje je Cik El ni kan....xde la bosan sgt kan. tp Cik El nk bg salam jap. Assalamualaikum semua...~~!

Hantaran??? mesti terpk kan ape yg mereka-mereka ni nk wt utk majlis bersejarah....
bg Cik El, Cik El nk yg simple tp menarik...hah, cmne tu???

dia cmni....kita xperlu nk susah2 nk nmpk cntk or org kata more attract or kata lain nye extravaganza la senang cite. kadang2 bila extravaganza ni mula2 tgk cntik,tp lama2 mcm bosan pulak sbb crowded.. ade yg pk kalo beli yg mcm ni yg murah2 nti kata xstandard la,xcantik la....

bg Cik El, tu semua silap.... selagi mereka-mereka ni creative konfem concept utk gubahan anda nampak cantik and nice je even brg tu brg yg murah2. tul x?? sbb kalo utk wedding ni,kita kalo leh nk berjimat cermat kan??? sape nk bazirkan duit cmtu je??? kalo Cik El pun xsanggup. baik Cik El g sedekah kt anak yatim. tmbh lagi rezeki...

So, sini, Cik El nk share la ckit utk gubahan Cik El ni... Guna pinggan putih je. murah pun murah. berangan nk yg empat segi tp xde pulak. so,dpt la yg bulat. cari yg 12 inch beso ckit kan... leh letak kasut Encik Tunang Apis yg gedabak tu...

Pinggan putih 12 inch. diameter dia sama dgn pembaris panjang tu ye...

ni lah pinggan bulat nye. Cik El juga wt sewaan utk pinggan hantaran. ade 10 je. nk lebih,kene la request ye.

Pinggan ni,abis guna, Cik El leh je wt utk makan di rumah.. berat pun berat. leh letak dlm microwave lg.  hmm... menarik tu. tmbh lg Cik El suka masak... tp skrg ni,Cik El tgh pk...Cik El nk wt sewa pinggan ni utk hantaran. ade 10 je. so,sesape nk sewa boleh la contact Cik El tp after Cik El nye majlis la...ok x???  ade gak yg Cik El bakal wt sewa. mcm utk bunga pahar or hantaran or goodies bag maybe after majlis Cik El akan amek tempahan. skrg ni, ade la kwn2 Cik El yg minta tlg wt utk majlis diorg. if xde aral melintang boleh la kan......

ni contoh yg paling simple yg Cik El suka..without beading pape. ok x???

Gubahan menggunakan pinggan ni senang je....just letak je brg hantaran tu, then ikat la guna reben satin biasa je. amek la yg jns sedang2 lebar nye. nk amek yg beso pun boleh.. kalo nk pkai organza pun boleh. tp cari yg plain then lapik reben satin yg kecik kt atas reben organza. yg penting, 2 reben ni kene kaler yg bertentangan...mcm dark purple utk reben satin, utk yg organza guna la kaler silver. kalo guna kaler hijau epal utk reben organza,satin tu pkai la reben kaler pink lembut size kecik. kan naik kaler nye???

pastu,bunga dgn daun.. bunga tu cari la yg jns besar tp penggunaan dia dlm 2-3kuntum je. tmbh lg dgn baby breath flower. nmpk sizing ckit. plus daun yg jns lebar utk bunga yg runcing, dan daun jns runcing utk penggunaan bunga yg lebar ataupun bulat....

baby breath flower ni byk kaler.. boleh pilih mane yg mereka-mereka suka.
bersesuaian dgn tema mereka-mereka. thn lama ye...


mungkin susah mereka-mereka ni nmpk bygkan..tp xpe,nti dh siap gubahan hantaran Cik El, Cik El akan tunjuk kt semua ye.... ok??? 


                 :: Auf Wiedersehen ::

:: Muka Bulat ::

Hye hye hyeee......

ok,entry seterus nye kengkawan....ni direquest oleh Cik Nida.. hehehe~~!! Cik Nida kata muka Cik El bujur,kalo pkai tudung nmpk cntik...tp act, muka Cik El bulat. cuma dilindungi oleh rambut-rambut yg panjang mengurai.

tp sebelum Cik El tunjuk muka yg kt IC tu, Cik El nk tunjuk bentuk muka bulat.... heee~~! ada sama x dgn pic yg ni???

hah... ni lah bentuk muka bulat. bulat tul kan???

heee....tp kalo muka bulat,sesuai pkai selendang. Cik El suka selendang. dalam kete, Cik El mesti sediakan selendang. Sebab, bila dh masuk waktu solat, kt tempat lain Cik El akan singgah masjid. so ape lagi,sarung la selendang. or g mane2 event yg kene pkai tudung Cik El terus pakai. xde la nk pinjam2 kt org.. ni lah contoh yg Cik El pkai utk sesuatu event yg perlukan bertudung...

ni Cik El amek je pic...xde kene mengene dgn yg hidup mau yg telah tiada...hehehe~~ jgn marah na...
lastly, utk Cik Nida .... nilah  muka bulat Cik El di dalam ic. time ni Cik El xpkai spec, kene wt baru sebab IC ilang. huhuhu...~~ check it out!

hahaha..muka poyo lak...sorry,gmbr dia mmg xclear but at least nmpk gk kan muka yg bulat tu.....???

                     :: Auf Wiedersehen ::