click click!!

:: Mood ::

:: Mood  ::
Senyum Aje .. =)

Thursday, 17 November 2011

:: Care Me,Mummy >> Minggu ke 23 ::

Assalamualaikum....dan salam sejahtera...~~!!


happy working to all.... btw, arini quite happy gk sbb en suami postpone g sabah tetapi tetap gk pergi.. on next Monday! ngee..ngee.... its ok la bcoz this week ade 2nd Maternity & Children Expo, kt Mid Valley...~~!! yeyeahhh..boleh beli brg baby.....kitorg merancang start beli brg2 baby bulan 12. since dhde sales this week boleh la shopping. and we're luckily bcoz ramai yg sponsor brg baby pertama kami. Stroller, walker etc... at least jimat lg kan???


eh,eh.. Si Aisy ni menendang perut ummi lak. mcm dia lg excited nk beli brg2 dia..hee~~! btw, skrg ni Aisy makin aktif. asik menendang je. kdg2 smpai tersentak bila tdo.


One more thing! this SUNDAY hari Ulangtahun birthday en suami. 1st time nk celebrate dlm my life. xpernah lg celebrate. 1st time gk as a Wife. mesti mcm2 nk buat kan......kalo wt candle light dinner ok x?? hee....jap, kita dh lari dr tajuk.


jom, imbas tajuk kita tu......Care me,Mummy....act, sape yg bakal jd M2B for first baby mesti excited kan..?? skrg ni org dh masuk week 23. cepat je kan. dh nk dekat dh 3rd trimester.. lega rsnye. sbb before masuk mgu ke 20, org mmg alahan teruk. sampai xterbangun....


Let's check it out ya!! (ini berdasarkan pengalaman dan juga fakta yg digooglekan...maybe lain bdn lain rasanya.)


  • Panjangnya sekitar 23cm. sekarang ukuran kepalanya sudah sesuai dengan tubuhnya. Saat ini janin terlihat sama seperti akan lahir, tp lebih kecil dan kurus.
    Anda dapat mendengar dengupan jantung bayi anda dgn stetoskop. Pertumbuhan otak saat ini sangat cepat. (setuju sgt… jantung dia mmg kecil tp dengupan dia senada..)
  • Pada masa ini tangan dan kaki bayi telah terbentuk dgn baik. Jari jemarinya juga telah terbentuk dengan baik. (betul betul betul....sgt comel....tmbh lg nmpk hidung Aisy mancung..)
  • Perubahan yg berlaku amat baik. Antaranya ialah rambut, tekstur kulit, kuku dan warna kulit. Rambut kita akan menjadi lebat dan berkilauan. Kulit pula akan bertambah gebu, licin dan lembut. ( tidak kot...sbb skrg ni mcm hormon nye masalah. rambut asik gugur je. xtau la sbb preggy anak lelaki..)
  • Kulitnya masih tampak keriput kerana kandungan lemak di bawah kulitnya tak sebanyak saat ia dilahirkan kelak.
  • Ia memiliki kebiasaan “berolahraga”. Menggerakkan otot jari-jari tangan dan kaki, lengan dan kaki secara teratur. ( sgt “berolahraga”!. Mlm je ok… time nk mkn, lepas mkn semua bersenam)
  • Beratnya kini hampir mencecah 450gram
  • Namun, wajah dan tubuhnya secara keseluruhan amat mirip dgn penampilannya sewaktu dilahirkan nanti. Hanya rambut lanugo yang menutup sekujur tubuhnya kadang berwarna lebih gelap di usia kehamilan ini.
Anda dan Bayi anda :

  • Anda dan bayi anda yang semakin meningkat memerlukan kalsium utk tulang kuat dan sihat serta gigi. Ia juga penting untuk fungsi peredaran darah oto anda dan system saraf yang sihat. (betul…..sbb akan effect sgt2. Mcm skrg org alami simpul biawak/cramp kaki kanan yg sgt teruk..urat makin membengkak sbb saluran darah tersumbat. Disebabkan org alah minum susu, org mengambil pil Caltrate sehari sekali. Bila jd cmni.. up skit 2x sehari…)
  • Pada peringkat ini dalam kehamilan anda memerlukan kalsium yg meningkat sebanyak 50%. Jika anda tidak mendapat cukup kalsium dalam diet anda, bayi anda akan mula mengambil dari tulang anda yg boleh meningkatkan risiko kerosakan tulang di kemudian hari. ( belum rs, so prevent is better than cure…)
  • Jadi, pastikan anda mkn lebih byk makanan tenusu dalam diet anda setiap hari! (alamak…alahan. Ganti dgn pil Caltrate & multivitamin je..)
  • Utk membantu meningkatkan kalsium anda, minum susu di dalam mengkuk bijirin, yogurt di pertghn pagi, segelas susu utk mkn malam anda dan sedikit keju di atas salad. ( sygnya org alahan susu, yogurt dan juice orange. Akan muntah. Tp org ganti dgn cheese, bijirin….tu yg rajin wt pizza. Hee…)
  • Tidak lupa juga yg bukan dari sumber tenusu tp kaya dgn kalsium iaitu ikan salmon dalam tin, sayur sayuran hijau dan juga kacang panggang. (hah! Br pg ni bekfes kacang panggang. Ngidam katakan…yg penting telur kene masuk skali..balance!)

 

hah....skrg ni Aisy duduk elok je. sedang2 elok. tp yg kelakarnya, masa scan Aisy duduk santai je. nk tau cmne??? dh 2x g check up kt KPJ Damansara Specialist still wt gaya yg sama. ikut abhi dia la ni... 
gaya nye cmni..cuba bygkan : tgn kanan letak kt blkg kepala dia, tgn kiri dia di sisi bdn, dan kaki dia lutut ke atas. 2-2 kaki ok.... santai x? mcm dia duk kt pantai la menikmati panorama..... yg penting Aisy sihat ye wpun ummi xberapa sihat.
Ummi dgn abhi syg sgt kt Aisy!! xmo nakal2 ye..

 "semoga Allah sentiasa ingatkan Aisy kepadaNYA, sentiasa ingatkan akan Nabi kita, Nabi Muhammad S.A.W dan juga sentiasa ingat akan kami berdua, ibu bapamu..." 

amiinnn....~~!!

k lah.. nti kita sambung blk ye....setakat ni je article utk mgu ke 23. next week wt article mgu ke 24 pulak. menghitung hari demi hari, mgu ke mgu dan juga bulan ke bulan....

:: Auf Wiedersehen ::

Wednesday, 16 November 2011

:: Wahai anakku, Aisy ::

hee.....mesti pelik bc tittle post kan? mcm dhde je..

act, masih lg dlm perut ye..nama samaran for my child is Aisy. Nama sebenar dirahsiakan sehingga hari kelahirannya nti. insyaALLAH, dipermudahkan urusanku nti olehNYA...

btw, dh 2x scan, its double confirmed..~~!! Baby boy...

So, ummi nk pesan, jgn selalu sgt main bola di dlm perut ketika ummi sedang sibuk kerja, sedang tdo..hee...~~!!
kalo lah boleh kaco abhi....kan best! btw, sejak dua menjak ni, Si Aisy suka menendang sakan. maybe dia tau ummi dia aktif membuat kek dan suka membuat pastry or roti or mknan yg simple di dapur. so, bila dh biasa diam, tetiba ummi aktif...dia pun ikut sekali..tp time ummi dia diam lak..ish3...~~!! bijak tul anak ummi ni ek.

lately ni, kene paksa mkn gk.....huhuh. before kene mrh dgn doc bdn xnaik baik mkn. en. suami gk yg tolong masak dan paksa mkn. not bad ye dia masak! superb..mmg sedap. sampai naik 3kg dlm ms 2mgu. doc pun tersenyum je bila tgk rekod. hee.....=)

Aisy skrg ni dh pndai mendengar, mengenal pasti suara2 org yg terdekat, mengetahui ape yg kita bicara kan. so, ade masa ummi sendiri ckp dgn Aisy kan? kalo org nk kata ape pun ummi xkisah. janji anak ummi, Aisy tau....

Aisy ni xsuka manis.... so, skrg ni mmg jrg mkn manis berbanding before pregnant. tmbhan pulak ummi kan alahan dgn susu, orange juice dan juga yogurt. nasib ummi dpt mkn cheese. boleh gk cover. kan kan?? hopefully, bila dh besar nti, Aisy boleh mkn....=). Ummi dgn Abhi syg Aisy sgt2...

4-5hari mulai esok, abhi xde dgn kita. dia g Sabah....so, Aisy xleh nakal2 ea nak..nti bila abhi blk, boleh sambung borak2 dgn abhi....boleh dgr abhi ngaji lg...wpun ahad ni besday abhi, tp xpe. sbb abhi cari rezeki utk kita kan...yg penting semuanya selamat. amiinnn...~~!!

pada yg mengandung tu, mesti tau kan pe'el* kita ni akan bertukar jd lebih penyayang dan lebih2 lg sensitif...~~!!! sgt diakui.... maybe xpernah kene tgl lg dgn en suami sbbkan kerja. so, gagahkan diri jugak ye... dan pengalaman mengandung buat pertama kali mmg amazing dan yg penting ade sedikit kelakar dan excited.......~~!! Allah tu Maha Besar....

ok la....nti esok lusa kita sambung cite lain ek. btw, order cupcakes oreo cheese cake utk majlis tunang org kene tolak. sbb en suami xde. xde sape nk tlg. and yg penting 4-5 hari ni kene duduk ampang kt umah kakak ipar. sbb dia yg akan hantar/amek g keje. So, xnkla susah2 buat kt umah org. lebih selesa di rumah sendiri dan ade en suami tlg. almaklumla...nama pun kek kasih sayang..hee....


p/s :
pe'el istilah bahasa johor. maksud dia P.E.R.A.N.G.A.I.

:: Auf Wiedersehen ::

:: Kembali Semula ::

Assalamualaikum semua dan salam sejahtera...~~!!

fuhhhh......~~ byk tul habuk2 kan. lama xjengah blog.

maaf sgt2, sbb baru arini nk update blog. almaklum la, sekarang ni berbdn dua. tp ade ke yg nk bc blog ni. 

sepanjang ke"senyap"an, org ade agenda secara langsung dan secara tidak langsung. hee...

contohnye la kan..: masuk hospital gara2 morning sickness yg teruk, sentiasa dlm keadaan lemah, then sibuk dgn keje, sibuk membuat kek order dr rakan sekerja dan sebagainya...=)

So, arini bermula la blk berblogging tp tidak seperti selalu. ade ms free boleh la berblogging.

pape pun, Have a nice day!!

:: Auf Wiedersehen ::